Nieuwsbrief

Hier vindt u de nieuwsbrief met betrekking tot de laatste informatie vanuit Nicaragua:

Ede, 11 maart 2016                                     Rondzendbrief 56, Henk en Hannie Minderhoud

 

Lieve familie en vrienden

 

Semana Santa

De Semana Santa, de week die voorafgaat aan de Paaszondag, komt er weer aan. Het is de meest bijzondere week van het jaar, vol tradities en het hart van de Nicaragüense samenleving klopt hier het duidelijkst. Het lijden van Jezus wordt vol hartstocht uitgebeeld en beleefd. Feest en devotie gaan hand in hand. In de avonden en nachten wordt de lucht van alle kanten gevuld met het stemgeluid van de vele predikers die vooral tegen de ander de stem verheffen.

 

1 Korinthe 15: de opstanding van Christus

Paulus schrijft in 1 Korinthe 15 ook over een ‘overlevering’, het doorgeven van een traditie, gebaseerd op de Schriften. “Christus is gestorven voor onze zonden, overeenkomstig de Schriften, Hij is begraven en opgewekt op de derde dag, overeenkomstig de Schriften”, schrijft Paulus. Deze Schriften worden levend in de verkondiging van Jezus Christus aan mensen in nood, die lijden, die de gevolgen met zich meedragen van de zonden die het menselijk leven tot de dood toe vernietigen.

 

Familieomstandigheden

Begin januari overleed onze schoonzus Lies. We zijn toen naar Nederland gekomen voor de begrafenis. Hannie is hier gebleven en ik ben na een paar dagen weer terug gegaan omdat er veel werk te doen was (in de periode januari-februari waren er drie bouwgroepen gepland). We leven mee met Bram, de kinderen en kleinkinderen, in deze periode van rouw en verdriet. Lies is 63 jaar geworden.

 

Instituering gemeente in Managua

Eind december 2015 is de gemeente “La Luz que Resplandece” (Het licht dat schijnt) in Managua geïnstitueerd. Er zijn ambtsdragers gekozen en bevestigd, en een kerkenraad is gevormd. Het waren bijzondere dagen, ook voor ons. Aan een jarenlange periode van zending is een einde gekomen. De drie gemeenten van de Iglesia Reformada zijn nu zelfstandig, en zullen samen het kerkverband Iglesia Reformada in Nicaragua vormen.

 

Nederlandse betrokkenheid

Vanuit Nederland waren gasten aanwezig, twee echtparen Bouter (Jan/Truus en Piet/Marja). Jan heeft als ouderling van de Hervormde Gemeente Kinderdijk-Middelweg deelgenomen aan de handoplegging. Op deze manier heeft de jarenlange relatie tussen broeders en zusters uit Nieuw-Lekkerland (en omgeving) en uit Nicaragua ook kerkelijk gestalte gekregen. We bedanken hen voor hun betrokkenheid.

 

Drie bouwgroepen

De maanden januari en februari zijn drukke maanden geweest. Er zijn drie bouwgroepen aan het werk geweest, twee kleinere groepen uit Nieuw-Lekkerland/Bergambacht en een grote groep uit Zeeland + Nunspeet. Er is niet alleen gebouwd, er is ook meegewerkt aan de bestaande onderwijsprojecten en het Rachab project. We zijn alle deelnemers dankbaar voor hun inzet en betoonde liefde.

 

Relaties en verplichtingen

Sommige deelnemers waren er al voor de achtste keer, anderen voor het eerst. De redenen om mee te gaan en terug te komen hebben te maken met het gevoel iets te kunnen betekenen voor de naaste in nood, om als christen op praktische wijze te kunnen dienen, maar ook om relaties aan te gaan met mensen uit een ander land, met een andere cultuur. De mensen in Nicaragua, vooral de jongeren, stellen zich daarvoor open en stellen zich kwetsbaar op door mensen van buiten toe te laten in hun wereld van armoede en gebrokenheid. Het aangaan van deze relaties roept verwachtingen op.

 

Kerk en onderwijs

Dank zij de ruime financiële middelen van de bouwgroep uit Zeeland + Nunspeet konden ruim 200 kinderen van de lagere school uit San Rafael, Masaya en Managua geholpen worden met de start van het nieuwe schooljaar (schooluniform, tas, schriften). Het betrof niet alleen kinderen van de gemeenten, maar ook kinderen van buiten de gemeenten die meedoen met het onderwijsproject. Op deze manier levert de kerk een bijdrage aan ontwikkeling van kinderen en brengt hen in aanraking met Gods Woord.

 

Leesproject: verbetering kwaliteit onderwijs

Er kon ook een start gemaakt worden met een leesproject, dat als doel heeft om de lees- en begripsvaardigheid van de leerlingen van de lagere (en soms middelbare) school te verbeteren. Het openbare onderwijs, waar de kinderen van de armen naar toe gaan, is gratis, maar de kwaliteit er van is laag. We hebben een methode ontwikkeld om de leesvaardigheid van stap tot stap te verbeteren. Leerlingen van de middelbare school helpen hieraan mee.

 

Los Altos

Een nieuwe naam en een nieuw project dat voor sommige mensen al een begrip is geworden. Op een stukje grond 6 km buiten Masaya zijn er drie huizen en een schooltje gebouwd. De wijk Santa Teresa is vol gebouwd en bouwgrond aan de rand van Masaya is voor armen niet te betalen. We hadden we de beschikking over een stuk grond gekregen waar we in totaal 9 gezinnen een nieuwe toekomst kunnen bieden.

 

Yadira, Fatima (15) en Rieneke (12)

Speciale aandacht willen we geven (en vragen) voor Yadira en haar kinderen. Ze zijn lid van de gemeente van Masaya, maar woonden op het platteland op een boerderijtje van rijkere mensen. Voor het levensonderhoud mochten ze de grond benutten en vee aanhouden. Ze moesten weg omdat de zoon van de eigenaars ging trouwen, maar ze konden nergens heen. We hebben een huisje voor haar gebouwd in Los Altos, maar ze is nog niet verhuisd. De gezondheid van Yadira was al jaren zwak, maar is de laatste tijd sterk achteruit gegaan. Verschillende keren is opgenomen geweest in het ziekenhuis. Alle zorg kwam op Fatima terecht. Ze zou haar schooljaar (het laatste jaar van de middelbare school) niet af kunnen maken. We hebben toen besloten om ze voorlopig onderdak te geven in ‘Casa Jan’, zodat we speciale zorg kunnen geven die ze nodig heeft. Zusters uit de gemeente helpen mee, maar we moesten ook professionele hulp inschakelen en de medicijnen zijn duur. We vragen uw hulp en gebed. “Draagt elkanders lasten en vervult alzo de wet van Christus” (Galaten 5).

 

Hartelijke groeten, verbonden in liefde, Henk en Hannie Minderhoud

Eén reactie op “Nieuwsbrief

 1. henk, dank,dat je ons inlicht.
  je heb daar zo veel verricht.
  hun geestelijk enlichamelijk welzijn,is van gewicht.
  het geeft hun ,en jouw UITZICHT.

  het is wel een zware taak.
  hetwelk,jouw van GOD afhankelijk maak.
  DEN HEERE,red,en geeft bijstand ,zo vaak.
  soms,loopt het spaak.
  maar, DEN HEERE,die over Henk en Hannie waak.
  geeft moed, zodat je de werkzaamheden niet staak.

  ik wil er niet over praten………..,
  maar eens komt het loslaten.
  want,jouw missie,zit in aarden vaten.
  DEN HEERE,geeft de baten. (zegen )

  groetjes van de oude trucker jo HAK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.