Informatie over Nicaragua

Algemeen

Nicaragua is een Zuid-Amerikaans land waarin globaal 6 miljoen inwoners wonen. Het land is 6 maal groter dan Nederland. Kenmerkend zijn de vele vulkanen waarvan er diverse nog actief zijn.

Duidelijk is te zien dat de inwoners van Nicaragua  van indiaanse afkomst zijn. De Spanjaarden ontdekte in de middeleeuwen het land en zijn zich hier gaan vestigen. Onder hun invloed is 90% van de bevolking katholiek geworden. Het overige is hoofdzakelijk protestant. De bevolking verkeerd voor een groot gedeelte (90%) in armoede.

pastedGraphic.pngpastedGraphic_1.png

Impressie landschap                                                      en                                                             Armoede in beeld

In de armste gebieden van de grote steden is de stichting “Woord en Daad” en enkele kerkelijke gemeenten uit Nederland actief. De kerkelijke gemeenten hebben zich verenigd in een stichting genaamd “Vrienden voor Nicaragua”. In de eerste plaats is het brengen van het evangelie het doel. Daarnaast wordt er praktische ondersteuning gegeven middels het bouwen van huisjes voor kansloze jongeren. Vooral meisjes die in deze cultuur vaak kansloos zijn komen in de prostitutie terecht.

Ds. Henk Minderhout die al 7 jaar lang in Afrika ervaringen opgedaan heeft, is begonnen met het stichten van gemeenten in de plaatsen Masaya en Manaqua en Tipi Tapa.  Financiële ondersteuning vond hij in Nederland door diverse kerkelijke gemeenten in Nederland te benaderen, waarvan de kerkelijke gemeente uit Nieuw-Lekkerland onderdeel uit maakt.

Nieuw-Lekkerland is met name op het gebied van bouwen van onroerend goed en het financieren hiervan actief. In de beginperiode heeft het accent gelegen op het bouwen van kerken, scholen en verenigingsgebouwen. De werkgroep uit Nieuw – Lekkerland concentreert zich sinds 2010 voor het grootste gedeelte op het bouwen van huisjes voor kansloze meisjes. Dit project kreeg de benaming “de Rozen Bloeien”. Hiermee kunnen de kansloze meisjes een veiliger en betere toekomst tegemoet zien. Meer dan 350 huisjes zijn al gerealiseerd waarvan de werkgroep Nieuw-Lekkerland zo’n 100 huisjes voor hun rekening hebben genomen.

pastedGraphic_2.pngpastedGraphic_3.png

De kerk gaat uit                                                  Gezamenlijke maaltijd 

Het project “de Rozen gaan Bloeien” 

Het doel van het project “de Rozen gaan Bloeien” is, om voor kansloze jongeren betere leefomstandigheden te creëren. Door een brede maatschappelijke ondersteuning van de stichtingen Woord en Daad en de Vrienden van Nicaragua worden kansloze kinderen gevormd tot een naaste met een betere toekomst. Hierbij is het onderwijzen in het Christelijke geloof inclusief de bijbehorende waarde en normen (de wet) één van de belangrijkste pijlers voor een betere toekomst. Het creëren van leefruimte (huisjes bouwen) met de nodige kans op privacy en bescherming, het houden van kerkdiensten, doop- en belijdenis catechisatie en algemeen onderwijs, vormen de basis voor een kansrijke toekomst.

De Rozen Bloeien

Wij zijn dankbaar dat de beoogde doelen zichtbare vruchten gaat afwerpen.

In de plaatsen Manaqua en Tipi Tapa zijn inmiddels zelfstandige christelijke gemeenten actief met een eigen voorganger.

Bij het bezoeken van de woningen die wij vorig jaar gebouwd hebben werden we blij verrast hoe netjes deze waren ingericht en worden onderhouden. In deze leefstijl van deze bewoonsters zie je dat het zelfvertrouwen gegroeid is en dat zij geloven en vechten voor een betere toekomst.

Al met al mogen wij dankbaar zijn dat we een bijdrage mogen leveren aan het zaaien, in de vorm van het creëren van betere leefomstandigheden, maar laten we niet vergeten dat alleen God de Rozen echt laat Bloeien.

pastedGraphic_4.pngpastedGraphic_5.png

De gebruikelijke leefomstandigheden in Nicaragua.

pastedGraphic_6.pngpastedGraphic_7.png

Huisje in aanbouw 2014                        Huisje in gebruik in 2015

pastedGraphic_8.png

Met dank aan de Nieuw-Lekkerlanders en de vrijwilligers van de overkant van de Rivier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.