Dertienjarige zwemt 135 keer in Lek

Dertienjarige zwemt 135 keer in steeds koudere rivier.

NIEUW-LEKKERLAND • Het begon met een grapje, ‘s avonds aan tafel. Arie Stam daagde zijn kinderen uit om tot aan het nieuwe jaar dagelijks in de Lek te gaan zwemmen. Alleen Lieke houdt vol. En ze koppelde er een goed doel aan.

Dertien jaar is de Nieuw-Lekkerlandse Lieke. En vastberaden: hoe koud het ook wordt, tot en met 31 december stapt ze dagelijks de Lek in om een klein stukje te zwemmen. Ze haalde al 1100 euro op voor de stichting Actie voor Nicaragua, die met het geld woonruimte realiseert voor tienermeisjes.

Koude wind
Het is december, enkele dagen voor kerst. Terwijl het buiten 7 graden is en iedereen in dikke winterjassen rondwandelt, gooit Lieke op het strandje achter hun huis aan de Lekdijk haar badlaken van zich af. Zonder aarzelen loopt ze de rivier in, die net zo grijs is als de grauwe wolkenlucht erboven. Een schip vaart voorbij, de takken van een kale boom bewegen in de koude wind. Vader Arie kijkt toe. “Vandaag ga ik niet mee hoor Lieke”, roept hij. Een enkele keer doet hij dat wel, om morele support te bieden. Hij meet de temperatuur van het water: 5 graden Celsius vandaag.

Grap
Even later aan de grote huiskamertafel, met een kop hete thee in haar handen, vertelt Lieke met pretlichtjes in haar blauwe ogen hoe het allemaal begon. “Het was in augustus. We zaten aan tafel, mijn ouders, twee zussen, broertje en ik. Het was helemaal geen lekker weer. Voor de grap zeiden we: zullen we gaan zwemmen? Mijn vader zei: ‘Ik zou het stoer vinden als jullie dat tot aan het nieuwe jaar zouden doen.’ Wij zeiden: ‘Wat krijgen we daar dan voor?’ Hij beloofde ons 100 euro. Mijn ene zus en broertje zijn al gauw gestopt, mijn andere zus heeft het langer volgehouden. Alleen ik doe het nu nog steeds. Eind november kwamen we op het idee om de stichting ermee te gaan helpen door sponsors te zoeken.”

Bijna stoppen
Zijn er momenten geweest waarop ze dacht: het is mooi geweest? Ze knikt. “In november. Het was toen best koud en ik wilde er bijna mee stoppen. Maar ik dacht: nu ben ik er bijna, nou ga ik het volhouden ook. Het regende ook wel eens, dan had ik er echt geen zin in. Toen papa zei: ‘Doe het voor Nicaragua’, dacht ik: nou kan ik er eigenlijk niet meer mee stoppen. Ik ga meestal ‘s morgens voor schooltijd, dan heb ik het maar gehad. Het is dan nog donker buiten en als je in het water stapt gaat er een rilling door je heen. Een paar keer heb ik gezwommen terwijl het vroor.” Moeder Geralda: “Onlangs lag er sneeuw. Ze ging toen ook nog koppie onder.”

Meedoen
Klasgenoten, leerkrachten, mensen uit de kerk en familieleden reageren enthousiast. “In de klas zeggen ze: ‘So, dat jij dat doet!’ Een paar leerkrachten sponsoren mij ook. Er zijn mensen die zeggen dat ze een keer mee komen doen, maar daar is nog niks van terechtgekomen.” Op 1 januari krijgen ze de kans. Dan organiseren de ouders van Lieke een nieuwjaarsduik op hun strandje achter Lekdijk 70a. Ook de opbrengst daarvan is voor de stichting.

Gebroken gezinnen
Wat doet de stichting precies in Nicaragua? Vader Arie: “Jan Verhey uit Nieuw-Lekkerland is ermee begonnen. Hij ging dominee Henk Minderhoud helpen door huisjes te bouwen voor arme gezinnen. Ons grootste project is: tienermeiden een eigen kamer geven. Er zijn daar veel gebroken gezinnen. Mannen raken aan de drank doordat ze geen werk hebben, zijn niet trouw in hun relaties. Kinderen hebben geen stabiele thuisbasis. Er komt vaak een stiefvader over de vloer. Opgroeiende meiden hebben geen eigen kamer, geen veilige plek in huis. Er ontstaan ongewenste situaties.”

De bouw van een huisje op het erf kost ongeveer 2000 euro. Lieke: “Papa zei: ‘Ik zou het heel knap vinden als je een huisje bij elkaar zou verdienen.’ Ik heb al 1100 euro, dus misschien lukt het.” Arie, met trotse blik: “Op 31 december heeft ze 135 dagen achter elkaar gezwommen.”

Sponsoren
Wie Lieke wil sponsoren, kan een geldbedrag overmaken op rekeningnummer: IBAN NL40 RABO 0175208204 (onder vermelding van ‘zwemmen voor Nicaragua’).

Nieuwjaarsduik
Het inschrijven voor de nieuwjaarsduik op 1 januari begint om 12.30 uur. De duik zelf begint om 13.00 uur. Arie: “Minimale inleg is 25 euro.” Voor meer informatie: info@actievoornicaragua.nl. Er is ook een website: actievoornicaragua.nl.

Dit bericht is overgenomen van weekblad ‘De Klaroen’, verspreidingsgebied Alblasserwaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.