De rozen gaan bloeien (Los rosales florecerán) | 2010

krot-nicaragua 2010 krotwoningNicaragua 2010

In 2010 zijn er 3 bouwgroepen naar Nicaragua geweest om huisjes te bouwen voor tieners die onder bijzonder armoedige omstandigheden leven. Henk Minderhoud (de Nederlandse dominee die in Nicaragua woont) heeft het project de naam “Los Rosales Florecán” De rozen gaan bloeien gegeven. Met de rozen die gaan bloeien wordt bedoeld; de tieners en jongeren die geen eigen ruimte hebben, in huisjes wonen waar ze met ouders, broers, zussen en soms andere mensen dezelfde slaapruimte moeten delen. Geen plekje is er privé. Tieners kunnen niet tot ontwikkeling en ontplooiing komen. Ze worden veelal misbruikt door familie en of huisgenoten. Het incest probleem onder deze tieners is erg groot. Mede door deze wansituaties zijn er erg veel jonge ongehuwde moeders, moeders van 14 jaar zijn geen uitzondering onder deze doelgroep. Hier wilden we iets aan doen. Tegelijk wordt er gewerkt aan gezinsopvoeding, waar ouders en kinderen bij betrokken zijn. John Verhaar (een zelfstandige timmerman) was 7 december 2009 al vertrokken naar Nicarauga en is daar gebleven tot de laatste bouwgroep geweest was om de bouw te begeleiden. Er zijn 3 bouwgroepen naar Nicaragua geweest, de 1 in januari, 2 in mei en de 3 in juni.

Bij elk huisje werd er gestart met het storten van een betonvloer, zodat het nieuwe huisje een degelijk fundament had (geen huis op zand) Op de foto’s is te zien wat de staat van de bestaande huisjes was, dit zijn geen uitzonderingen.

laswerk-nicaragua 2010

De bewoners van huisjes hielpen hard mee en pasten op het gereedschap als we gingen eten. De werkzaamheden bestonden uit

beton storten, lassen, metselen, platen monteren en verven.

nieuw-huis-nicaragua 2010 nieuwe-huisje-2010

De resultaten:

Met de drie bouwgroepen zijn in totaal ruim 30 huisjes gebouwd (planning was 24). Alle huisjes zijn zelfs voorzien van een frisse kleur.
Het gehele project is bijzonder goed verlopen en de deelnemers hebben de samenwerking met de plaatselijke bevolking als heel bijzonder ervaren.

Ieder huisje is opgeleverd met een symbolische roos waarop “Bouwgroep Nieuw-Lekkerland 2010″ staat gegraveerd”

woning-gereed-nicaragua 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.